Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012

Το ποτάμι τρέχει να συναντήσει τη θάλασσαΤο ταξίδι ενός ποταμού
piges.JPG
ΑΦΕΤΗΡΙΑ: Το ταξίδι ξεινάει από τις πηγές. Οι πηγές είναι το μέρος του ποταμού που βρίσκεται ψηλά στα βουνά, όπου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες χιονιού και νερού.
kyriws_roi.JPG
ΠΟΡΕΙΑ: Η κυρίως ροή είναι το μεγαλύτερο μέρος του ποταμού, που ξεκινά από τις πηγές και φθάνει μέχρι τη θάλασσα. Κατά μήκος του τμήματος αυτού πολλοί παραπόταμοι ενώνονται με αυτό και έτσι αυξάνεται η ποσότητα νερού που μεταφέρει το ποτάμι.
ekvoles.jpg
ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Οι εκβολές είναι το τμήμα του ποταμού που καταλήγει στη θάλασσα και συνήθως χωρίζεται σε πολλά μικρότερα τμήματα σχηματίζοντας ένα Δέλτα.Το Μεγαλύτερο Ποτάμι της Ελλάδας είναι
ο  Αλιάκμονας (297 χλμ)
και η Μεγαλύτερη Λίμνη η  Τριχωνίδα
 
ο  Αλιάκμονας
  Ο Αλιάκμονας ήταν ένας από τους ποτάμιους θεούς, που είχε γεννηθεί από τον Ωκεανό και την Τηθύ. Ο Ωκεανός ήταν ένας τεράστιος ποταμός που περιέβαλλε τη γη από παντού και η Τηθύς ήταν μία από τις Τιτανίδες, κόρη του Ουρανού και της Γης. 
   Υπάρχει και άλλη εκδοχή κατά την οποία πατέρας του Αλιάκμονα ήταν ο βασιλιάς της Θράκης, ο Παλαιστίνος,  και μητέρα του η Πιερίδα,  μία από τις εννιά θνητές κόρες του βασιλιά της Πιερίας.Γεωγραφικό ΔιαμέρισμαΜακεδονία 
Νομοί Καστοριάς
Κοζάνης
Ημαθίας   
 Πηγές : όρος Γράμμος  Εκβολές: Θερμαικός κόλπος

Το όρος Γράμμος. Εκεί είναι οι πηγές του Αλιάκμονα
Γέφυρα στην τεχνητή λίμνη του Αλιάκμονα


  

Η λίμνη Τριχωνίδα


Πού βρίσκεται:   


Γεωγραφικό διαμέρισμα: Στερεά Ελλάδα    
     Νομός : Αιτωλοακαρνανίας

 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου